Open Dag Rode Kruis "1945 Afdeling Papendrecht 2005"

U heeft ze vast wel eens ergens gezien,de vrouwen en mannen in hun rood/wit grijze werkpak, met hun verbandtas en een AED bijvoorbeeld bij de jaarlijkse wielerronde, de lenteloop, de avondvierdaagse, powerpark, bij diverse evenementen ter gelegenheid van het 900 jarig bestaan van de gemeente Papendrecht etc.etc.etc. Ze prikken blaren, behandelen schaaf- en snijwonden, plakken pleisters, koelen bij verstuikingen, beoordelen botbreuken, koelen bij verbrandingen, leggen indien nodig iemand in de stabiele zijligging, reanimeren, bellen indien nodig 1-1-2,etc.
Misschien heeft één van uw kinderen het jeugd EHBO diploma op zak.
Mogelijk bent u ze wel eens tegen het lijf gelopen bij een vakantie op de Henry Dunant of in één van de vakantiehotels.
Misschien hebt u zelf ooit uw EHBO diploma gehaald?
Het is niet ondenkbaar dat opa of oma wel eens wordt bezig gehouden in één van de verzorgingstehuizen of ouderen flats.
Juist: dat zijn de vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis afdeling Papendrecht.

En al die vrijwilligers doen het bovengenoemde en nog veel meer al 60 jaar, en daarom wordt het tijd voor een feestje. Dit feestje wordt gehouden op zaterdag 3 september aanstaande, en wel op de markt bij het gemeentehuis te Papendrecht.

Om 11.00 uur is het tijd voor een oefening van het jeugd Rode kruis, en de Papendrechtse jeugdbrandweer.
De nodige slachtoffers zullen worden bevrijd door de brandweer,en medisch worden verzorgd door de jeugd van de afdeling,we willen niet teveel verklappen maar het wordt een groot spektakel.

Vanaf 10.00 uur is er op de markt veel te zien en te bewonderen.
Dan worden er honderden ballonnen opgelaten door de jeugd van alle Papendrechtse basis scholen,waarbij mooie prijzen zijn te verdienen voor de 3 ballonnen die het verst weg zijn gevonden.

het SIGMA team, met hun materiaal
De vrijwilligers van het Rode Kruis zijn een belangrijk onderdeel van de GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen). Zij zijn de vrijwilligers op wie de professionals altijd kunnen rekenen. Ten tijde van een groot incident vormen zij de SIGMA-team. SIGMA staat voor Snelle Inzetbare Groep ter Medische Assistentie. Zij vormen een onderdeel van de Geneeskundige Combinatie die opgeroepen wordt wanneer de normale hulpverlening het niet meer aankan. Tijdens de laatste jaarlijkse landelijke SIGMA-wedstrijden heeft het SIGMA-team uit Zuid-Holland Zuid een tweede plaats veroverd. Tijdens de opendag van het Rode Kruis kunt u kennis maken met diverse medewerkers van het SIGMA-team. Zij vertellen u graag over hun werk en geven u daarbij uitleg over de materialen die tot hun beschikking staan.
Wilt u meer weten over het werk van het SIGMA-team in deze regio, kijk dan op www.ghorzhz.nl

De GGD Zuid-Holland Zuid is met een kraam vertegenwoordigd en wil de bevolking wijzen op de gevaren van overgewicht.

De Nederlandse Hartstichting wil laten zien waar ze voor staan.

De Bloedbank wil mensen wijzen hoe belangrijk het is om af en toe een ½ liter bloed of plasma af te staan voor onze medemens, en wil dit onder de aandacht brengen.

Brandweer Papendrecht is trots om hun pas aangeschafte ladderwagen aan het publiek te tonen, en ze doen mee met de in de middag te houden oefening, mogelijk hebben ze nog iets in petto wat de hele Papendrechtse bevolking in geval van brand van pas kan komen.

Ambulance dienst Zuid-Holland zuid post Papendrecht zal haar nieuwste Ambulance aan het publiek tonen, en ook de broeders/zusters zullen hun kunnen vertonen bij de in de middag te houden oefening. evenals de dames/heren van de politie Papendrecht

Uiteraard zullen de vrijwilligers van de afdeling Papendrecht het nodige uit de kast halen, zoals
• demonstraties van een reanimatie op een pop met behulp van de AED (Automatische Externe Defibrillator).
• Oude Rode Kruis Ambulance
• Rode Kruis kleding van heel lang geleden
• Een hospitaal dat tijdens de watersnoodramp in 1953 nog dienst deed en zijn waarde heeft bewezen, zullen in een tent te bewonderen zijn.

Als klap op de vuurpijl wordt er om 14.15 uur gestart op de Markt met een spectaculaire demonstratie waarbij de volgende deelnemers zijn te verwachten.
• Misschien een bekende Nederlander ????????
• Een bekende Papendrechter
• Een van de raadsleden ??????
• Vrijwilligers van het Rode Kruis afdeling Papendrecht
• Omstanders
• Brandweer Papendrecht
• Politie Papendrecht
• Ambulance dienst post Papendrecht
• Indien beschikbaar de Trauma Helikopter

Als laatste wordt om ca. 15.30 uur de winnaar bekend gemaakt van € 500 van de te houden loterij.

Terug naar overzicht evenementen