PAPENDRECHTERS: BEDANKT !!

Bijna twee jaar geleden, om precies te zijn tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente op vrijdag 2 januari 2004, het jaar van de Olympische Spelen te Athene, deed ik een oproep:

“Dan hoop ik u, en nog vele anderen, hier weer te ontmoeten om het startsein te kunnen geven voor een reeks activiteiten verspreid over dat jubileumjaar. Reeds bestaande activiteiten kunnen extra kleur krijgen, nieuwe specifieke activiteiten, acties of evenementen kunnen opgezet worden en aan de jubileumkalender toegevoegd worden. Het wordt wat mij betreft niet een enkel groot feest van de lokale overheid, de burgemeester, de wethouders, raadsleden e.a. bobo’s. Het moet naar mijn smaak één reeks van feestelijke activiteiten worden waarin ieder een plaats heeft en krijgt: alle Papendrechters van alle rangen en standen, kleuren en smaken. Een jubileumjaar waaraan ieder zijn bijdrage levert: individuele burgers, maar ook maatschappelijke instellingen en ondernemers. Allen die wonen, werken en leven in Papendrecht hebben hierin een plaats en taak, niet alleen als consument, maar ook als medeverantwoordelijke, initiatiefnemer en drager. Ik roep u allen op om de kracht die u gezamenlijk als samenleving in zich heeft, te mobiliseren en met mij in de loop van dit jaar, die activiteiten voor te bereiden en te ondersteunen. (…) De uitdaging is aan u en ik ga er vanuit dat u van 2005 een ‘Papendrechts Olympisch Jaar’ wilt maken”.

En het werd een Papendrechts Olympisch Jaar ! De uitdaging werd opgepakt en het resultaat overtrof alle verwachtingen. De belangenloze inzet en de betrokkenheid waren enorm. Handen werden ineengeslagen en eensgezind is samengewerkt. Evenementen en projecten, die tot dan toe niet voor mogelijk werden gehouden, werden gerealiseerd ! Er vonden zo’n 140 evenementen van zeer verschillende aard en omvang plaats. Het waren “140 parels aan een snoer”.

Via deze weg wil ik, namens de stichting Papendrecht 900 en velen in onze samenleving, al degenen die zich, op welke wijze dan ook, ingezet hebben en/of hun bijdrage geleverd hebben daarvoor van harte danken. Wij kunnen er allen trots op zijn gezamenlijk zo’n samenleving te vormen en er deel van uit te maken; ik ben er trots op uw burgemeester te mogen zijn.

C.J.M. (Kees) de Bruin
Voorzitter stichting Papendrecht 900

Sportgala en vuurwerk sluiten jubileumjaar af

Papendrecht 900 werd woensdag 14 december spectaculair afgesloten met het Sportgala in Theater de Willem.

Sportman, sportvrouw, sporttalent en sportploeg van het jaar 2005 werden bekend gemaakt Voor de liefhebbers, resp.:
* Patrick Cronie (atletiek)
* Saskia Euser (korfbal)
* Robbert Verbeek (skiën)
* PKC/Café Bar 1 (korfbal)

De winnaar van de fotowedstrijd (Jan Bezemer) in het kader van Papendrecht 900 werd bekendgemaakt en tussen de bedrijven door waren er optredens van countryzangeres Wendy Ann, de Amazing Stoopwafels en tot slot Lee Towers. Het aansluitende vuurwerk in het Vondelpark sloot de festiviteiten officieel af.

De afsluiting van het jubileumjaar!

Papendrecht 900 jaar is in het leven geroepen om van 2005 een waar feestelijk jaar te maken. Het jaar 2005, Papendrecht 900 jaar, is een evenement van de burgers van Papendrecht, voor de burgers van Papendrecht. Een uniek jaar, waarin diverse activiteiten en evenementen, zijn gepasseerd.

Om het jubileumjaar, dat onder de naam "Papendrecht 900 jaar" opereerde, in stijl af te sluiten, wordt er een stijlvol slot georganiseerd. De stichting "Papendrecht 900" heeft een fantastische invulling hiervoor bedacht.

Zo opperde de stichting het voorstel om met een fantastisch vuurwerk het jubileumjaar af te sluiten. Nadat de gemeente enthousiast reageerde zijn diverse partijen benaderd om dit idee tot een succes te maken.

Bij het verzorgen van vuurwerk moet er rekening gehouden worden met hoge veiligheids- en kwaliteitseisen. Om deze reden is er gekozen voor een vooraanstaande partij op dit gebied die de vuurwerk show verzorgt. De firma "Dream Fireworks" is een van de meest gespecialiseerde vuurwerkbedrijven. Het is een jong bedrijf wat met de allermodernste technieken werkt op het gebied van computergestuurd afschieten. De firma verzorgde afgelopen jaar onder andere; De vuurwerken vanaf de pier in Scheveningen, de vierdaagse in Nijmegen en de Visserij dagen in Harlingen.
Een zeer betrouwbare partij dus. Het wordt een indrukwekkend spektakel!
Het vuurwerk wordt aangeboden door de Crazy Pianos in Scheveningen. Een welkome verrassing voor de stichting.

Voorafgaand aan het vuurwerk vindt in het theater De Willem het sportgala plaats, waarin diverse uitreikingen plaatsvinden. Lee Towers zal de avond muzikaal omlijsten. Dit alles zal plaatsvinden op 14 december a.s. De avond begint om 19:30. Het vuurwerk zal omstreeks 22:30 worden afgestoken in het Vondelpark.

Van Aviolanda tot Stork Fokker

Een foto-expositie van bijna 80 jaar luchtvaartindustrie in Papendrecht

Op 6 december 2005 wordt in het gemeentehuis van Papendrecht, Markt 22, de foto-expositie 'Van Aviolanda tot Stork Fokker' geopend. Om 16.30 uur verrichten burgemeester C.J.M. de Bruin en de heer A. Louter, President Stork Fokker AESP B.V., de officiële openingshandeling.

In het jaar waarin Papendrecht haar 900e verjaardag viert, besteedt Stork Fokker AESP B.V. aandacht aan de band tussen luchtvaartindustrie en deze gemeente. 'Van Aviolanda tot Stork Fokker' is de titel van een foto-expositie die een overzicht geeft van bijna 80 jaar luchtvaartindustrie in Papendrecht. Historische foto's uit de periode 1927 - 2005 schetsen een beeld van alledaagse en bijzondere gebeurtenissen en hedendaagse activiteiten van Stork Fokker als toeleverancier van structuurdelen voor vliegtuigen en helikopters van toonaangevende vliegtuigbouwers over de hele wereld.

De foto-expositie blijft tot medio januari 2006 in het gemeentehuis in Papendrecht waar deze gedurende de openingsuren vrij toegankelijk is voor belangstellenden.


Musical ‘Het Malle Ding van Bobbistiek’, 9 december om 19.30 uur en
10 december om 14.30 uur

In 1971 verscheen het jeugdboek “Het malle ding van Bobbistiek” van de Papendrechtse schrijfster Leonie Kooijker. Ze won er de Gouden Griffel voor het beste jeugdboek mee. Meer dan dertig jaar later wordt het boek nog steeds gelezen.

In het kader van het 900-jarig bestaan van Papendrecht presenteert Theater De Willem een bewerking van dit boek in de vorm van een feestelijke familiemusical. Veel Papendrechtse verenigingen, waaronder Toneelgroep Het Masker, de Papendrechtse dependance van Jeugdtheater Hofplein, gymnastiekvereniging Olympia, balletschool Patty Kemper, Streetdancegroep Bounce, Kinderkoor De Knotkids en vele anderen, werken samen om een unieke productie neer te zetten. Ook een deel van de muziek is van plaatselijke componisten.

Op een dag ontdekt Bobby, een jonge uitvinder, dat hij van tandpasta, gum en nog wat ingrediënten een licht, kneedbaar en stevig bouwmateriaal kan maken. Samen met zijn broertje Albert bouwt hij een boot die bij nader inzien meer lijkt op een helikopter. Met een motor erin en een propeller erop blijkt het malle ding nog te vliegen ook. Ze beleven er gekke avonturen mee, vooral als blijkt dat louche zakenlieden op Bobby’s uitvinding azen.

Het malle ding van Bobbistiek is een spannende en humoristische musical voor de hele familie met veel zang en dans op vrijdag 9 december om 19.30 uur en op zaterdag 10 december, 14.30 uur.

Kaarten kosten € 10,00, kinderen tot 14 jaar, senioren (65+) en houders van een CJP betalen € 8,00. De kaarten zijn te bestellen bij de Ticketshop van Theater De Willem aan de Markt in Papendrecht (078-615.82.26) of via de website van het theater: www.theaterdewillem.nl

Papendrechtse basisscholen exposeren in gemeentehuis en bibliotheek

Tot en met vrijdag 25 november exposeren alle Papendrechtse basisscholen tekeningen en maquettes ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de gemeente Papendrecht. De werkstukken die tentoongesteld worden in de bibliotheek en het gemeentehuis gaan over ‘Papendrecht Toen, Papendrecht NU en Papendrecht in de Toekomst.’ Maandag 7 november opende burgemeester De Bruin de expositie in de bibliotheek.

Op 1 december a.s. overhandigen de basisscholen de speciaal uitgebrachte kinderkrant over dit thema aan de burgemeester.

Uitslag fotowedstrijd september/oktober "Natuur in Papendrecht"

Het thema ‘Natuur in Papendrecht’ van de fotowedstrijd september/oktober in het jubileumjaar Papendrecht 900 sprak veel inwoners van Papendrecht aan. De jury ontving deze keer veel inzendingen. De winnaar van deze ronde is Mariska Büsher, zij zond een foto van het Waaltje met de boerderij aan het Oosteind. Een typisch Papendrechts beeld.

Het laatste thema voor het fotofestival heeft betrekking op het 900-jarig bestaan van Papendrecht. Ongetwijfeld zijn er het afgelopen jaar veel foto’s gemaakt van alle evenementen. Iedereen die goede, humoristische of gedenkwaardige foto’s heeft gemaakt van één van de voorbije activiteiten wordt gevraagd foto’s in te sturen naar: fotofestival 900-jaar Papendrecht, t.a.v. mevrouw R. Stuy van den Herik, postbus 11, 3350 AA Papendrecht. Ook kunt u de envelop met foto’s, voorzien van naam en adres afgeven bij de receptie van het gemeentehuis. De inzendingen moeten uiterlijk maandag 12 december binnen zijn.

Zilveren Paap voor Westlands Mannenkoor

Het najaarsconcert van het Westlands Mannenkoor viel vrijdag 21 oktober j.l. duidelijk in de smaak van het publiek. Telkens klonk het enthousiaste applaus in de volle kerkzaal van de Bethlehemkerk en na afloop van het concert volgde een staande ovatie. Burgemeester C.J.M. de Bruin overhandigde de Papendrecht 900 betaalpenning aan plaatsvervangend dirigent Joep Moonen en gaf vervolgens de zilveren betaalpenning voor het gehele koor.

Voor aanvang van het concert vertelde voorzitter Ton van Holsteijn dat dirigent Hans de Wit niet aanwezig kon zijn vanwege een operatieve ingreep. Hij werd vervangen door Joep Moonen, de vaste begeleider op de piano. Organist André de Jager nam voor dit concert de pianobegeleiding op zich.
Het koor begon het concert met het zingen van het Papendrecht 900 lied. Daarna volgde indrukwekkende koorzang tijdens het Gloria van componist Ch. Gonoud. De koorleden zongen aansluitend het plechtige Agnus Dei en nog twee andere geestelijke liederen.
Na de orgelimprovisatie door André de Jager, volgde het Lascia ch’io pianga van G.F. Händel. Sopraan Marjolein de Wit zong vervolgens samen met het koor La vergine degl’angeli van Verdi; een opvallende vertolking, waarbij de krachtige sopraan van de zangeres zelfs boven de diepe bassen en heldere tenoren uitklonk. Voor de pauze vertolkte het mannenkoor nog het Slavenkoor van Verdi, met formidabele koorzang en het meer ingetogen Die Nacht van Schubert. Samen met de sopraan werd het eerste deel van het concert op bijzondere wijze afgesloten met Sanctus van Gonoud.
Na de pauze verzorgden koor, soliste en organist een lichter programma. De songs Morning has broken, Yesterday en I am saling waren voor het mannenkoor bewerkt. Dat betekende dat de koorleden elk met hun eigen stemsoort een bijzondere klank aan de liedjes gaven. Soms voluit maar ook zacht zingend toonde het Westlands Mannenkoor over een enorme veelzijdigheid te beschikken. Dat kwam vooral tot uitdrukking tijdens het alom bekend Bohemian Rhapsody van de popgroep Queen. Een indrukwekkende vertolking, mede door de uitstekende leiding van dirigent Moonen.
In de tweede orgelimprovisatie van André de Jager klonk het lied If I had words door in allerlei variaties. Het publiek toonde daarvoor zijn waardering met een groot applaus. Sopraan Marjolein vertolkte nog het Vilja-lied uit die lustige Witwe van Lehar, voordat het koor afsloot met onder meer het lijflied De Glazen Stad en Een groet uit Holland, waarin bekende liedjes waren verwerkt.
Burgemeester De Bruin vatte de gevoelens van het publiek samen in zijn opmerking: “Dit heeft de verwachtingen overtroffen! Het was fantastisch.” Hij overhandigde daarna de penningen aan dirigent en voorzitter. Het koor besloot het concert met een toegift Papendrecht viert feest. Dit lied was speciaal voor Simon van Dalen, de tekstschrijver van het Papendrecht 900 lied.

Papendrecht heeft eigen postzegel!

Op donderdag 13 oktober is het eerste velletje postzegels met afbeeldingen van Papendrecht officieel overhandigd aan burgemeester De Bruin.

Een dijk van een dorp
Papendrecht groeide vanaf de jaren '50 van de vorige eeuw uit tot een dorp met stedelijk karakter. In 1960 werd dankzij de industriële ontwikkeling en de opkomst van de moderne scheepsbouw de tienduizendste inwoner begroet, terwijl het dorp in 1875 nog maar 2400 zielen telde. Het karakter van de plaats is door de jaren heen dan ook sterk veranderd. De vissershaven maakte bijvoorbeeld plaats voor een jachthaven. Net rechts van de postzegel is nog een visje op een dak te ontwaren; een overblijfsel uit de oude vissersbuurt. Weilanden maakten plaats voor woonwijken en waar ooit de erwtenpellers op het land werkten, heerst nu de bedrijvigheid van industrie. Desondanks is op het unieke zegelvel te zien dat Papendrecht een moderne gemeente is, waar veel groen en mooie doorkijkjes bewaard zijn gebleven.

We mogen we als Papendrechters trots zijn op onze eigen postzegel, want dit is slechts voorbehouden aan een select aantal gemeenten in Nederland. Burgemeester de Bruin was zelfs "papentrots", zoals hij dat noemde. En uiteraard is dit weer een hoogtepunt in de viering van 900 jaar Papendrecht.

Serie 'Mooi Nederland'
De postzegelserie 'Mooi Nederland' bestaat uit tien postzegelvelletjes met elk als onderwerp een Nederlandse woonplaats. Ook in 2006 en 2007 verschijnen postzegelseries 'Mooi Nederland'. De postzegelvelletjes tonen steeds bekende en karakteristieke gebouwen en locaties uit de woonplaats. Bijzonder is dat wanneer je alle tien velletjes op volgorde van uitgiftedatum naast elkaar legt, zij samen één lang panorama vormen van 'Mooi Nederland'. De oplage van de zegelvelletjes is beperkt en varieert per uitgifte. De postzegels hebben een frankeerwaarde van € 0,39. Morgen verschijnt de gehele serie van tien verschillende postzegels 'Mooi Nederland' op twee postzegelvelletjes van elk vijf zegels. Vandaag geeft TPG Post de postzegels van Roermond en Papendrecht uit. Dit is de vierde reeks uit de hele serie 'Mooi Nederland'. Eerder dit jaar ontvingen Nijmegen en het dorpje Nederland (gemeente Steenwijkerland, Overijssel) de primeur. Later in het jaar volgden Amsterdam en Bolsward.

Esther de Vries
De serie 'Mooi Nederland' is ontworpen door Esther de Vries. Zij bezocht zelf alle steden en dorpen. De foto's die zij heeft gemaakt van gebouwen, plekken en voorwerpen heeft zij gebruikt in haar ontwerpen. Op het eerste gezicht lijken de postzegelvelletjes een horizon te verbeelden, maar als je goed kijkt, wordt onder andere door de schaalverschillen duidelijk dat het hier niet om een realistische voorstelling gaat, maar meer om een landschap vol herinneringen van de ontwerpster aan de betreffende woonplaats. Esther de Vries studeerde in 1998 af aan de Rietveld Academie en werkt sindsdien als zelfstandig grafisch ontwerper in Amsterdam.

Oplage en verkrijgbaarheid
De postzegels 'Mooi Nederland - Papendrecht' hebben een oplage van 100.000 velletjes en zijn vanaf morgen verkrijgbaar in de gemeente Papendrecht bij de lokale (postzegel)verkooppunten. Verder is het velletje landelijk verkrijgbaar bij de Collect Club van TPG Post en via www.tpgpost.nl. Morgen verschijnt ook de gehele serie van tien verschillende postzegels 'Mooi Nederland' op twee postzegelvelletjes van elk vijf zegels. Deze zullen in heel Nederland te koop zijn bij alle bekende postzegelverkooppunten en via www.tpgpost.nl.

‘Leuk om in de keuken van een andere vereniging te kijken’
Sport zonder Grenzen lééft

PAPENDRECHT – De Stichting Papendrecht900 werd vorig jaar overladen met ideeën van sportverenigingen om grote en kleine toernooien te organiseren. Al snel bedacht men Sport zonder Grenzen waarin deze verschillende ideeën werden uitgewerkt. Zeven verenigingen, één doel: strijden om de eer en zoveel mogelijk lol beleven.

“Je leert ook andere sporten en andere verenigingen kennen en dat is erg leuk”, zegt Ivo Evers, voorzitter van volleybalvereniging Flits. “Voor mij is duidelijk geworden dat Papendrecht een rijk en bloeiend verenigingsleven heeft. Je kan hier zo’n beetje alle sporten beoefenen en elke club weet van wanten. Neem zaalvoetbalclub ETEHA. Ik wist niet dat deze vereniging meer dan vijfhonderd leden heeft. Ze hebben een eigen zaal en kantine. Dat zag er écht goed uit. Wij trainen en spelen in De Donck. Behalve met verenigingen die ook in De Donck actief zijn, heb je feitelijk met niemand contact. Op wedstrijddagen ben je puur met je eigen sport bezig. Daarom is het juist leuk om eens in de keuken van een andere vereniging te kijken.”
De verenigingen die deelnemen aan Sport zonder Grenzen, zijn Flits, PKC, ETEHA, tennisclub PTC, schietvereniging De Vrijheid, handbalvereniging DES ’72 en de basketballers van Flush ’72. PKC staat nu triomfantelijk bovenaan. “Maar ze krijgen de eindzege niet cadeau”, belooft Evers. “Iedereen wil natuurlijk van PKC winnen, want elke vereniging is hartstikke fanatiek.” Het toernooi is tot nu toe een succes. Ook Ad van de Koppel van PKC volgt Sport zonder Grenzen met veel plezier. “Vooral omdat de teams een gemêleerd gezelschap zijn. Jong en oud, man en vrouw. Winnen is voor iedereen belangrijk, daar ben je sporter voor. Maar ongeacht winst of verlies: gezellig is het sowieso.” Elke wedstrijd bevat ook een ludiek element. Evers: “Naast basketballen moest je door hoepels springen. Daar kwam heel veel geluk bij kijken. Stel nu dat je er met basketballen niets van bakt, maar wel het ludieke spel wint, dan heb je aan het eind van de rit toch aardig wat punten. Er is dus ook een zekere geluksfactor in het spel. Dat maakt het eigenlijk nog leuker, maar kan ook frustraties opleveren”, voegt hij daar lachend aan toe.
Het toernooi is inmiddels over de helft. De teams mogen nog drie keer aan de bak. Op zondag 2 oktober bij PTC, donderdagavond 27 oktober treedt Flits als gastheer op en zaterdagavond 12 november mogen de ploegen hun schutterskwaliteiten etaleren op de schietbaan van De Vrijheid. Op zaterdag 9 december staat de slotavond gepland.


Circusschool Olympia groot succes

PAPENDRECHT – Afgelopen vrijdagavond en zaterdagochtend stond sporthal de Donck bol van het circustalent. In het kader van Papendrecht900 organiseerde gymnastiekvereniging Olympia samen met circusschool Hannes en Co een spoedcursus voor beginnende circusartiesten. Op vrijdagavond was het de beurt aan talenten vanaf groep 5. Na allerlei circusoefeningen te hebben gedaan zoals balanceren op enorme ballen, fietsen op een eenwieler, balanceren op het smalle koord en hoog in de ladders lieten ruim 60 kinderen tijdens een circusvoorstelling van een uur zien wat ze hadden geleerd.

De tribune zat vol met enthousiaste ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s die de blaren op de handen klapten want de ene truc na de andere kwam voorbij. In de voorstelling waren ook twee demonstraties van de gymnastiekvereniging opgenomen: een van de ritmische afdeling die de oefeningen met bal en knotsen lieten zien. Aan het eind van de voorstelling werd de vloer leeggeruimd voor de streetdancegroep van Olympia die na drie korte dansen alle kinderen bij het slotnummer betrok. Op de klanken van ‘Follow the leader’ werd het circus afgesloten.

Op zaterdagochtend was het weer vroeg dag en waren de kinderen tot groep 5 aan de beurt. Ook hier werd geoefend voor de circusvoorstelling met mini-fietsjes, vlinderstokken, diabolo’s en steltlopen. Alle kunsten die men ook in een professioneel circus ziet, waren nu te zien in de circusschool van ruim 80 kinderen. Met een goedgevulde tribune werd ook hier weer een flitsende voorstelling verzorgd die werd afgesloten met een act op hoogte, namelijk de balans in vier ladders: een levende piramide waarbij de jonge artiesten zelf de ladders in evenwicht moeten houden. En dat is hartstikke moeilijk!! Ook enkele begeleiders die het hoelahoepen en het jongleren nog niet verleerd waren, lieten hun kunsten zien aan het publiek. En natuurlijk kregen zij ook groot applaus van de tribune.

Al met al was het een geslaagd weekend. Alle artiesten vonden het leuk om mee te werken en hopen dat ze een volgende keer weer hun kunsten in Papendrecht mogen laten zien.

Indrukwekkend Praise900

PAPENDRECHT – Voor de eerste keer werd er een christelijk evenement in het Vondelpark georganiseerd door 10 Papendrechtse kerken, namelijk Praise900. Het hele Vondelpark inclusief bijvelden werd in gebruik genomen voor dit enorme evenement.

Naar verwachting kwamen er verdeeld over de dag zo'n 6.000 tot 8.000 mensen, wat duidelijk meer was dan de organisatie had verwacht. Er was dan ook een aantrekkelijk programma samengesteld voor jong en oud.

Burgemeester de Bruin opende het evenement op een bijzondere wijze: eerst werden er door hem, zijn vrouw en de 2 organisatoren een witte duif losgelaten en even later gingen zelfs een paar honderd duiven de lucht in. De burgemeester was enthousiast over het feit dat de Papendrechtse kerken met deze unieke actie Papendrecht duidelijk op de kaart hebben gezet.

Het piekmoment van de dag was het optreden MIC waarbij zo'n 2.500 mensen aanwezig waren. Bijzonder was ook dat het publiek door de goede sfeer actief meesprong en juichte, waarbij zelfs de bodem voelbaar in beweging kwam! De catering was eind van de middag al door voorraad heen en moest in allerijl voorraden aan laten rukken. De artiesten waren onder de indruk van de professionele organisatie. Het publiek en artiesten waren ook erg te spreken over nieuw soort speakersysteem dat werd gebruikt.

Er waren ook zo'n 40 organisaties aanwezig met een eigen stand, en zij waren ook duidelijk enthousiast over de grote belangstelling. Ook voor kinderen en jongeren waren er heel wat activiteiten, zoals een klimmuur, kratten stapelen, voetbalkooi en een survivalbaan. Het was alleen wel "jammer" dat er lange rijen wachtenden waren voor de attracties.

De gesprekstent trok de hele dag door mensen die gebed of gesprek wilden. De organisatoren Praise 900 zijn erg tevreden: "We hebben ons doel dubbel en dwars bereikt. We zijn met elkaar zo'n hecht team geworden dat we elkaar nu al missen. We gaan ons zeker beraden op een mogelijk vervolg, ook omdat veel bezoekers daarom vragen. Er waren voor ons allemaal regelmatig van die kippenvelmomenten. Als je zoveel mensen en organisaties bij elkaar zit, de sfeer, de onderlinge band, het is alvast een voorproefje van de hemel".

Op de website www.praise900.nl zijn er meer foto's te bekijken en kan men een reactie achterlaten in het gastenboek.

Luchtmachtorkest geeft opvallend veelzijdig concert

PAPENDRECHT – Het orkest van de Koninklijke Luchtmacht zorgde afgelopen vrijdag met een bijzonder veelzijdig concert voor een opvallende onderstreping van het Papendrechtse en Blombergse jubileum.

Een volle en vooral warme sporthal De Donck vormde vrijdag 9 september het decor voor een uniek concert van het luchtmachtorkest. Onder de bezielende leiding van dirigent Josef Suilen vertolkten de musici verscheidene genres. Werken waarin ‘easy listening’ de hoofdmoot vormde maar ook opvallende ‘big band’- muziek. Veelzijdig en verrassend waren nummers als de Tommy Dorsey medley, Fanfare for the common man en One o’clock jump. De solisten Dennis Kievit en Vera de Bree zongen bekende songs als It was a very good year (van Frank Sinatra), Sparkling diamonds, I love Paris en Feeling good. Na een staande ovatie gaf het orkest tot slot een toegift met Something stupid. De solisten Dennis en Vera zongen dit lied, dat vooral bekend is van vader en dochter Sinatra. Aan de uitnodiging op dit nummer een dansje te wagen, gaven enkele gehoor.

Het concert vormde een opvallend hoogtepunt voor de viering van het 900-jarig bestaan van Papendrecht, maar ook voor de 30-jarige stedenband tussen Papendrecht en Blomberg. Een delegatie uit Blomberg, met in hun midden burgemeester K. Geise en zijn echtgenote alsmede de voormalig burgemeester S. Pilgrim en echtgenote. Burgemeester C.J.M. de Bruin speldde die avond de gouden erespeld op de revers van Blombergs voormalige burgemeester S. Pilgrim vanwege zijn jarenlange inzet voor de stedenband tussen Blomberg en Papendrecht.

Boekrecensie van "Op Kerkenpad in Papendrecht 1105-2005" door P. Kaptein.

*Vijf broeders uit verschillende gezindten, Van der Esch, J. de Heer, K. de Heer, Meijers en Westen zijn er namelijk voortreffelijk in geslaagd een boeiende tocht door de eeuwen heen langs de diverse sacrale ruimtes in Papendrecht te verwoorden. Zij plaatsen daarbij de Iocale geschiedenis der kerken in een regionaal en nationaal kader waardoor hun relaas het anekdotische ver ontstijgt. Zo starten zij van Willibrord, Bonifatius, bisschop Burchard, Geert Groote, Thomas à Kempis, Luther en Calvijn om te finishen bij pas gearriveerde predikanten als Teeuw, Van Die en Labooy.

*Een van de vele verdiensten van 'Op kerkenpad in Papendrecht' is dat het legio eye-openers herbergt. Zo zal ik voortaan met andere ogen naar en in een aantal gewijde gebouwen kijken. De torenklok van de Grote Kerk dateert uit circa 1375, de doopvont in De Onbevlekte Ontvangenis van Maria Kerk stamt uit dezelfde eeuw, de acht zijden van de Morgenster Kerk symboliseren de nieuwe toekomst, de Bethlehemkerk staat op een nederzetting uit de Romeinse tijd, de fundering van de Sionskerk is berekend op een toekomstige toren, de witte Oud Gereformeerde Kerk was eerder van zondagschool Obadja.

Het Groene Kerkje van de Schuilplaats aan het Westeind dateert uit 1913 en ontleent zijn bijnaam aan de groene ruitjes, de klokken van het vroegere Rooms-katholieke kerkje en huidige Koninkrijkszaal aan de Veerdam hangen nu in aula van de begraafplaats. De ... ach, haalt u zelf het informatieve boek maar op voor net geen twintig euro. Als u voor zaterdag 24 september de daarin geëtaleerde, toegankelijke kennis tot u neemt, kunt u tijdens het dan te houden Kerkenpad in het kader van Papendrecht 900 een rijkere rondgang door de godshuizen maken. Kennis verhoogt immers het kijkgenot.

*Herders en leraren vanuit verre en nabije verleden passeren ook de revue. De vijf auteurs hebben zich daarbij onthouden van een chronique scandaleuse, maar op en tussen de regels leest u dat enkele eerwaarde voorgangers zich niet altijd gehouden hebben aan wandel of handel die hun volgelingen prefereerden. Terecht heel goed er vanaf komt de eerste pastoor van Papendrecht na de Reformatie, pater dr. Stockman, die dertig jaar letterlijk en figuurlijk hier opbouwend werk deed. Als wethouder werd ik dan ook bepaald bij het enorme verdriet van zijn parochie toen hij in september 1981 plotseling overleed.

P. Kaptein

Feestelijke boekpresentatie "Op kerkenpad in Papendrecht 1105-2005"

PAPENDRECHT, Ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van Papendrecht hebben vijf auteurs de kerkelijke geschiedenis van het dorp vastgelegd.

Op maandag 5 september 2005 werd om 10.30 uur in een volle raadszaal van het gemeentehuis de eerste exemplaren van het boek "Op kerkenpad in Papendrecht 1105-2005" officieel aangeboden aan de burgemeester van Papendrecht, C.J.M. de Bruin, aan de oud-voorzitter van het Overlegorgaan Kerken Papendrecht (OKP), ds. J.A. Bos, de deken van het Dekenaat Zuid-Holland Zuid, deken B. Halma en aan de regionaal adviseur van de Protestantse Kerk Nederland, dr. H.E. Wevers.

Auteur Chr. Meijers gaf aan dat er liefst 28 bijeenkomsten zijn geweest met de andere auteurs en dat deze in goede harmonie zijn verlopen. Verder gaf hij ook aan dat het moeilijk was om bepaalde gedeelten te moeten schrappen, omdat het maximum aantal pagina's reeds was bereikt. Burgemeester De Bruin noemde het een tastbare eye-catcher voor Papendrecht900, die een bijzondere maatschappelijke verbondenheid aangeeft. Dr. H.E. Wevers gaf aan dankbaar te zijn voor een overheid (Stichting Papendrecht900) die dit boek mede mogelijk heeft gemaakt.

De vijf auteurs**, afkomstig uit diverse religieuze stromingen, geven in dit boek (van 160 pagina's!) een beschrijving van de ontwikkeling van het kerkelijk leven in Papendrecht in de periode 1105 - 2005. Het verhaal begint bij Willibrord, volgt de gebeurtenissen rond de Moderne Devotie en de Reformatie en eindigt bij de interkerkelijke samenwerking en de lokale aanloop tot de vorming van de Protestantse Kerk in Nederland. De schrijvers besteden aandacht aan pastoors en predikanten, aan huidige en reeds verdwenen kerkgebouwen, aan het bijzonder onderwijs en aan het christelijk verenigingsleven in Papendrecht. Tal van (historische) foto's en tekeningen illustreren de geschreven tekst. Plaatselijke ontwikkelingen worden steeds in het kader van regionale- en nationale gebeurtenissen geplaatst.

Het boek is bijgewerkt tot en met 4 september 2005 (inhuldiging ds. Labooy in de Bethlehemkerk). Het boek bestaat uit 160 pagina's en 60 afbeeldingen en is vanaf heden te koop in de regionale boekwinkels voor € 19,95.

** De vijf auteurs zijn:
J. van der Esch (Nederlandse Hervormde Kerk)
J. de Heer (Nederlandse Hervormde Kerk)
K. de Heer (Christelijke Gereformeerde Kerk)
Chr. Meijers (Hervormde Deelgemeente Bethlehemkerk / Gereformeerde Kerk)
G.A.A. Westen (Rooms-Katholieke Kerk - op persoonlijke titel)

Uitslag fotowedstrijd juli/augustus "Het dagelijks leven in Papendrecht"

De jury heeft voor de vierde keer in dit jubileumjaar de ingestuurde foto's beoordeeld.
Het thema was Het dagelijks leven in Papendrecht. De jury bestaande uit Henk van Veen, Wiebe Schievink, Richard van Hoek, Piet Mes en Nico Knol waren het unaniem eens met deze winnende foto. De foto beantwoordt volledig aan de opdracht namelijk: een weergave van het dagelijks leven in Papendrecht.


De winnende foto is gemaakt door Cobie van Leeuwen.

De volgende onderwerpen waar nog een wedstrijd voor wordt uitgeschreven zijn:
Tot 1 november: natuur in Papendrecht
Tot 15 december: Papendrecht 900 jaar

Terugblik zomerfeest Waso

Zaterdag 20 augustus was het dan zover. Het zomerfeest voor de buitenschoolse opvanglocaties van Wasko. Een groot feest in het kader van Papendrecht 900. De bso locaties van Wasko houden ieder jaar voor de eigen locatie een feest, maar dit jaar hebben we groots uitgepakt. Dit kon mede dankzij een subsidie van het bestuur van de stichting Papendrecht 900. Iedere bso locatie in Papendrecht heeft aandacht besteed aan dit thema. Er volgde weken van overleg en voorbereiding, maar zaterdag 20 augustus was het dan echt zover. ’s Ochtends werd al snel besloten het feest gezellig buiten te houden en kon er begonnen worden met klaarzetten en versieren.

Rond 10 uur zag het er al aardig gezellig uit en kwamen de eerste kinderen met hun ouders al aan. Nu was het wachten op de openingsceremonie. Men. Stasse was bereid gevonden deze te komen verrichten. Met het doorknippen van een lint en een korte toespraak kon er gezellig gefeest worden. Er was voor ieder wat wils, zo konden er tegeltjes geverfd worden, sjaaltjes versieren, iets moois maken van klei. Op het gras stonden allerlei dieren van de kinderboerderij die te bewonderen waren. Er waren allerlei verschillende spelletjes te doen, wafels om te versieren en voor de kinderen heerlijke suikerspinnen. Rond 11 uur kwam er een mooie koets getrokken door 2 paarden en kon er in groepjes een rondje door Papendrecht worden gereden, nou dat was een succes hoor! Voor de ouders stond er koffie/thee klaar en kon er onder het genot van een hapje en drankje gezellig gekletst worden. Verschillende ouders hadden iets mee genomen en alles zag er dan ook heerlijk uit, bedankt!
De tijd vloog om en al veel te snel kwam het einde in zicht. Moe, maar met een voldaan gevoel kunnen we terug kijken op een fantastische dag!
De overige foto’s van dit feest kunt u terug zien op de site van Wasko.

De geschiedenis van Papendrecht in een ‘notendop’

Kayleigh de Visch Eijbergen, Kim Hobo en Anita Verheijden zijn drie (voormalige) leerlingen van het Willem de Zwijger College. Zij hebben onlangs de Havo met succes afgerond. In de tweede fase moeten Havo-leerlingen een profielwerkstuk maken voor een vak naar eigen keuze. De drie leerlingen kozen voor het vak Geschiedenis.
Onder begeleiding van leerkracht mevrouw Hemelaar hebben ze gewerkt aan het profielwerkstuk “Geschiedenis van Papendrecht”. Aan de hand van informatie uit de bibliotheek, via Internet en via de stichting Dorpsbehoud verzamelde het drietal allerlei gegevens over hun eigen ‘dorp’.

Aan het begin van het laatste schooljaar zijn Kayleigh, Kim en Anita begonnen met het inwinnen van informatie. In de loop van het schooljaar hebben ze veel feiten en wetenswaardigheden ontdekt, foto’s gemaakt en foto’s ingescand. Hun begeleidster bracht hen op het idee om aan het werkstuk een actueel tintje te geven, met het oog op de viering van het 900-jarig bestaan van Papendrecht.
Het drietal heeft op 13 juni 2005 tijdens de commissievergadering Algemene Bestuurlijke Zaken een powerpointpresentatie gegeven en de aanwezigen waren enthousiast over het resultaat.
“Het was wel erg leuk om van alles te weten te komen over het dorp waar je woont”, is de mening van Kayleigh. Ze vond het onder meer opvallend dat Papendrecht zo’n sterke bevolkingsgroei heeft gekend en dat er redelijk veel voorzieningen zijn.

Klik hier voor de presentatie in MS Powerpoint (grootte 471 kB)

Spraakmakende voorstelling van Orkest van de Koninklijke Luchtmacht

Papendrecht gaat ‘The American Way’

Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht geeft op vrijdag 9 september een bijzonder concert in sporthal De Donck. Dit is een unieke gebeurtenis, want dit orkest verzorgt niet vaak een optreden. Het 900-jarig bestaan van Papendrecht en de dertigjarige stedenband tussen Papendrecht en het Duitse Blomberg was reden genoeg.

“Het wordt een Amerikaans getint programma”, vertelt Leo Beckers, orkestinspecteur van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. “De afgelopen tien jaar zijn we een wat lichter repertoire gaan spelen. We zijn afgestapt van het traditionele geluid. Er doen dan ook geen strijkers mee, maar alleen blazers.”

Big Band
Het vernieuwde orkest staat inmiddels geruime tijd bekend om de indrukwekkende rockshows. John Bartels, muziekbibliothecaris en verantwoordelijk voor de muziek-stukken en programmering, licht toe wat mensen van het concert in De Donck kunnen verwachten. “Het programma draagt de titel ‘The American Way’. Dit betekent dat de muziek op de een of andere manier op Amerika gericht”, legt Bartels uit. “Er zal veel ‘Big Band’-achtige muziek te horen zijn. Het Amerikaanse karakter moet dan gezocht worden in hoe de stukken zijn gearrangeerd. Zo zijn er duidelijk jazzinvloeden te bespeuren en is er ruimte voor improvisatie. Een voorbeeld is de veertigste symfonie van Mozart die te horen zal zijn in een jazzuitvoering.”

Bijna alle leden van het orkest hebben naast een militaire opleiding tevens het conservatorium afgerond. Er is een soort van wisselwerking ontstaan. Juist door de concerten van de afgelopen jaren weten steeds meer professioneel geschoolde muzikanten de weg naar de luchtmacht te vinden. Tijdens het concert in De Donck bestaat het muzikale gezelschap uit 51 mensen. Een zanger en een zangeres, waarvan de namen later bekend gemaakt zullen worden, zullen de spraakmakende voorstelling ondersteunen met hun vocale capaciteiten. De uitgebreide blaassectie bestaat uit vijf saxofonisten, zes trompettisten en vier trombonisten. Natuurlijk worden zij ondersteund door piano, bas, gitaar en een swingende ritmesectie. Voor het optreden in De Donck is gastdirigent Josef Suiler verantwoordelijk voor hoe de stukken worden gespeeld. Halverwege de jaren negentig is hij betrokken geraakt bij het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Sindsdien treedt hij regelmatig op als gastdirigent. Inmiddels maakte Suiler al diverse buitenlandse reizen met het muziekgezelschap. “Wat we doen met het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht is eigenlijk een beetje te vergelijken met het Metropole Orkest. Het brede repertoire van het orkest spreekt me erg aan: van symfonisch tot rock en van opera tot operette.” Suiler licht een tipje van de sluier op: “De nadruk ligt op muziek die na de Tweede Wereldoorlog in Amerika is ontstaan. Natuurlijk hebben we de verschillende stukken zo geprogrammeerd dat er voor het publiek voldoende afwisseling in zit.”

Het concert van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht vindt plaats op vrijdag 9 september in De Donck en de entree bedraagt 4 euro. Kaarten zijn te bestellen via
www.theaterdewillem.nl. Vanaf maandag 22 augustus zijn kaarten ook verkrijgbaar bij de ticketshop in de bibliotheek aan de Markt 2 in Papendrecht.

Dit verhaal heeft op de speciale Papendrecht 900 pagina gestaan in Het Papendrechts Nieuwsblad

Uitslag fotowedstrijd mei/juni "Sport in Papendrecht"

De jury heeft voor de derde keer in dit jubileumjaar de ingestuurde foto's beoordeeld.
Het thema was Sport in Papendrecht. Aan de ene kant had de jury de mogelijkheid om te kiezen uit een serie serieuze sportfoto's, aan de andere kant viel de winnende foto direct op door de humor die uit de foto spreekt. Het is wel geen sportfoto maar aan sport gerelateerd. Het onderwerp is scherp en trekt door de rode kleur alle aandacht.

De winnende foto is gemaakt door Jan van Leeuwen uit deTrasmolen in Papendrecht.

De volgende onderwerpen waar nog een wedstrijd voor wordt uitgeschreven zijn:
Tot 1 september: het dagelijks leven in Papendrecht.
Tot 1 november: natuur in Papendrecht
Tot 15 december: Papendrecht 900 jaar

Bijzondere samenwerking kerken in Papendrecht trekt aandacht

ROTTERDAM - De kerken in Papendrecht kennen een unieke samenwerking in het kader van Papendrecht900 met onder andere het boek Kerkenpad en de Praise900. Ook voor het bisdom Rotterdam is dat niet onopgemerkt gebleven.

In het bisschoppelijk blad "Tussenbeide", jaargang 32 , nummer 4, juli 2005 zijn hierover twee artikelen geplaatst. Deze krant heeft een verspreidingsgebied van alle katholieke kerken in het bisdom Rotterdam, dat is Zuid-Holland en een groot deel van de Zeeuwse eilanden. Klik hier voor de PDF-file van de twee artikelen.

‘Kiekjes’ gezocht

Papendrecht viert nu alweer een half jaar lang haar 900-jarig bestaan. Er hebben al veel grote en kleine evenementen plaats gevonden en allemaal waren ze even succesvol.
De fotograaf van Het Papendrechts Nieuwsblad heeft tijdens de meeste evenementen verschillende foto’s gemaakt, maar de redactie is op zoek naar leuke, grappige en bijzondere kiekjes die door de Papendrechters zijn gemaakt. Van alle ingezonden foto’s wil de redactie een leuk overzicht maken, dat een beeld geeft hoe Papendrecht alle activiteiten heeft beleefd.

Foto’s kunnen afgegeven worden op het kantoor aan de Poldermolen 1. Wanneer men de foto liever niet afgeeft, kan de redactie de foto ook gelijk scannen, zodat de foto direct weer meegenomen kan worden. Foto’s kunnen ook opgestuurd worden naar Het Papendrechts Nieuwsblad, Postbus 165, 3350 AD in Papendrecht of als jpg-bestand gemaild worden naar redactie.pan@whk.wegener.nl onder vermelding van kiekjes Papendrecht 900.

Bokalen beschikbaar voor Papendrecht 900 evenementen met een wedstrijdelement

De Stichting Papendrecht 900 stelt voor bijzondere prestaties die in het jubileumjaar worden geleverd een unieke "900-bokaal" beschikbaar. Hiervan worden er slechts een beperkt aantal gemaakt. Dat geldt ook voor de tropheën voor de tweede en derde plaats.

Organisaties die de unieke, met blauw en geel uitgevoerde, bokalen willen laten uitreiken bij hun Papendrecht 900-evenement, kunnen contact opnemen met de stichting. Inmiddels reikten leden van het stichtingsbestuur al enkele keren de bokalen uit.

Muziek en opvallende shows maken jubileumtaptoe een bijzonder evenement

Zaterdagavond 3 september vinden op het toneel van Sportpark Slobbegors wervelende optredens plaats, waarbij bekende melodieën, marsmuziek maar ook klassieke muziek de basis vormen voor opvallende shows van de taptoe. De stichting Combinatie van Korpsen en de stichting Papendrecht 900 bieden deze taptoe aan in het kader van het 900-jarig bestaan. De stichting Combinatie van Korpsen is het gelukt een programma samen te stellen dat 'klinkt als een klok'. Een programma, waaraan bekende korpsen en showbands deelnemen. Zeker bij taptoeliefhebbers klinken namen als Wilhelmus uit Sliedrecht, Bernhard en Juliana uit Amersfoort, de Scheepjeswol Harmonie uit Veenendaal en Wilhelmina uit Sleeuwijk bekend in de oren.

Veelzijdigheid is een van de kenmerken van de optredens. Het ene showkorps baseert de show op muziek van componisten als Beethoven en Brahms terwijl het andere showkorps voor het thema Piraten heeft gekozen. De toeschouwers zien tijdens de jubileumtaptoe een combinatie van muziek en show en kunnen genieten van een gevarieerd muziekspektakel, dat hen van het begin tot eind blijft boeien.

Voor meer informatie over deze activiteit kunt u contact opnemen met:
Aad Kros, secretaris SCVK, tel. 078-6157093

Een hippisch festijn in het kader van Papendrecht 900

In het kader van Papendrecht 900 vonden op 2 en 3 juli jl. een speciale versie van de Papendrechtse Ruiterdagen plaats, op het terrein van de Papendrechtse Ruiter Club (PRC). Tijdens deze dagen waren zes ruiters uit de zustergemeente Blomberg (Duitsland) aanwezig om met ruiters van PRC te strijden om een speciale beker. Dit alles stond in het teken van een sportieve uitwisseling.
Beide dagen waren gevuld met dressuurwedstrijden in alle klassen van de basissport.

Enthousiasme voor de Paap is groot

De Paap is vanaf 28 maart een wettig betaalmiddel in Papendrecht maar is als zodanig nog zelden gebruikt. De meeste munten worden dan ook bewaard als aandenken aan het 900 jarige bestaan van de Gemeente Papendrecht. De munt is nog in beperkte oplage aanwezig bij een klein aantal winkeliers die de Paap in de kassalade hebben liggen.

Via de internetsite en de briefkaarten (die op de toonbank van de winkeliers liggen) zijn ook veel bestellingen binnengekomen voor de speciale munten.

De uitvoering in cupro-nikkel is nog gelimiteerd voorradig en wordt niet nabesteld. Degene die tot nu toe een bestelling heeft geplaatst heeft de garantie dat de munt wordt uitgeleverd. De eerste bestelde munten zijn recent uitgeleverd. Als u nog geen bericht ontvangen heeft wordt de munt later uitgeleverd nadat afschrijving van het verschuldigde bedrag heeft plaatsgevonden. Het is onze intentie om in juni de munten uit te leveren.

Indien u echter een cupro-nikkelen munt heeft besteld in combinatie met een gouden of zilveren munt dan wordt de cupro-nikkelen munt gelijktijdig met de zilveren of gouden munt uitgeleverd.

De bestellingen voor de zilveren en gouden munt loopt ook boven verwachting.
Op basis van inschrijvingen worden de zilveren en gouden munten besteld bij de Koninklijke Nederlandse Munt.

Gezien het grote animo voor deze gouden en zilveren munten wil Stichting Betaalpenning zoveel mogelijk mensen de gelegenheid geven om de munt te bestellen. Stuur tijdig uw bestelling in want op 31 juli laat de Stichting Betaalpenning de munt slaan bij de Koninklijke Nederlandse Munt. Voor degene die reeds een munt besteld heeft betekent dit, dat de uitlevering ook pas na 31 juli plaatsvindt.

Terugblik Special Olympics 2005

In het kader van het 900 jaar bestaan van de gemeente Papendrecht organiseerde MEE Zuid-Holland Zuid een regionaal Special Olympics evenement. In samenwerking met de NebasNsg, werkgroep Papendrecht 900, korfbalvereniging PKC, atletiekvereniging De Passaat, voetbalvereniging Drechtstreek, bowlingvereniging Papendrecht en ruiterverenging Papendrecht vond dit evenement plaats op 14 mei 2005.

De regionale Special Olympics Papendrecht maakt het voor (bijna) iedereen vanaf 8 jaar met een verstandelijke beperking mogelijk om wedstrijdsport te beoefenen. Tijdens de regionale Special Olympics streden deelnemers en teams van gelijkwaardig niveau tegen elkaar. Zo was het voor iedere sporter en voor elk team mogelijk om in zijn poule voor een prijs te strijden. Maar winnen was niet het belangrijkste. Tijdens deze dag stond de volgende slogan centraal:

'Let me win. But if I not win, let me be brave in the attempt'
Ik hoop dat ik win. Maar als ik niet win, heb ik mijn best gedaan.

De volgende sporten komen aan bod: atletiek, bowling, judo, korfbal, paardrijden en veldvoetbal (7 tegen 7).

Logo Papendrecht 900

Geheel passend binnen het motto van Papendrecht 900 -van, voor en door Papendrechters- is het logo voor Papendrecht 900 ontworpen door een Papendrechter: de heer Korteland. Zijn 'winnende' logo beeldt met confetti en slingers de feestelijke viering van Papendrecht 900 uit.
Het logo is beschermd eigendom van de Stichting Papendrecht 900 en mag niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden zonder toestemming van de stichting Papendrecht 900.


900 jaar geleden

In 2005 is het precies 900 jaar geleden dat Papendrecht voor het eerst wordt genoemd in een historisch document. Misschien is het wel mogelijk dat Papendrecht nog ouder is, maar er zijn geen stukken gevonden waaruit dat blijkt. In dit historische document wordt de parochiepriester Hugo van Papendrecht genoemd. Deze priester uit Papendrecht was in 1105 aanwezig als getuige bij de behandeling van een geschil over de zelfstandigheid van het dorp van Houwingen ten opzichte van Sliedrecht.

Een deel uit dit document (vertaald uit het Latijn)
De mensen van Houweningen zeiden dat hun kerk, de Botterskerk genoemd, als moederkerk volkomen zelfstandig is en niet onderworpen moet zijn aan de kerk van Sliedrecht, en die van Sliedrecht beweerden, dat die kerk bij hun kerk behoort en dat dus alles wat de dochter aan de moeder verschuldigd is, de kerk van Houweningen moet voldoen aan de kerk van Sliedrecht.
Derhalve werd er besloten en als rechtmatig geoordeeld, dat de mensen van Houweningen aan die van Sliedrecht onderworpen moeten zijn en het priestercollege daar moeten erkennen, de kerk onderhouden, de omheining rond het kerkplein plaatsen en al het andere doen wat kinderen aan hun moederkerk verschuldigd zijn. Wel heb ik toegestaan aan hen om in hun kerk, n.l. Botteskerk, de mis te horen, te dopen en te begraven, maar dan wel zo, dat de priester van Sliedrecht, als hij wil, daar zingt, en als hij niet wil, dat dan de priester door de kapelaan vervangen wordt.

Klik hier voor de oudere nieuwsberichten (januari - juni 2005)